Warning: imagecreatetruecolor(): Invalid image dimensions in /var/www/olga_ogol/data/www/xn--80aqejg8f.com.ua/system/library/image.php on line 105Warning: imagecolorallocate() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/olga_ogol/data/www/xn--80aqejg8f.com.ua/system/library/image.php on line 113Warning: imagefilledrectangle() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/olga_ogol/data/www/xn--80aqejg8f.com.ua/system/library/image.php on line 116Warning: imagecopyresampled() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/olga_ogol/data/www/xn--80aqejg8f.com.ua/system/library/image.php on line 118 Який камін краще купити: закритий чи відкритий?
  • Телефонуйте нам:
  • (068) 68 74 324
    (050) 90 12 346
    (050) 90-75 516

    E-mail: kamin.0686874324@gmail.com

    Магазин: м. Київ, вул. Петропавлівська, 12 (вул. Соборна, 12), ТЦ "Будмайдан", №8 в

Який камін краще купити: закритий чи відкритий?

https://xn--80aqejg8f.com.ua/image/cache/catalog/sunday/151117-kamin-v-spalne-660x440-0x0.jpg

За конструкцією топочної камери дров'яні каміни ділять на 2 типи: відкриті і закриті. І, вирішивши облаштувати камін в своєму інтер'єрі, це перше, з чим необхідно визначитися: викласти відкритий камін з цегли або провести монтаж з використанням сучасного приладу - камінна топка зі склом. Кожен з цих двох варіантів має свої особливості, свої переваги і недоліки. Основна відмінність - в робочих і експлуатаційних характеристиках, які ми і розглянемо в цій статті. Щоб вибрати варіант, максимально відповідний саме Вам, і не помилитися у виборі, уважно вивчіть всі особливості кожного типу каміна. А якщо залишаться питання, наші досвідчені в камінній справі фахівці завжди з задоволенням дадуть розгорнуті відповіді і нададуть інформацію, якої бракує.

Як правило, основні критерії вибору каміна - це:

- ефективність (з прив'язкою до ККД);

- безпека (монтажу та експлуатації);

- економічність (витрати на паливо);

- вартість сервісного обслуговування;

- ціна каміна.

 

Характеристики відкритого каміна.

Відкритий дров'яної камін вважається класичною конструкцією, яка прийшла до нас з давніх-давен. Принцип роботи багато в чому схожий з багаттям, з однією відмінністю - природне поширення стихії вогню стримують обмежувачі - задня і бічні стінки вогнища, викладені з цегли або шамоту, і зверху вимуруван купол - ковпак димозбірник, що перешкоджає задимлення приміщення. Звідси маємо головні переваги відкритого каміна - естетичну цінність і данина традиціям.

Топки або печі відкритого типу вкрай рідко використовують з метою опалення, тому що ККД такого каміна вкрай низький (до 30%), велика частина тепла фактично йде в димохід. При цьому випромінювання тепла в приміщення і, відповідно, нагрів відбувається виключно під час горіння дров, відразу після загасання вогню подача тепла припиняється. Більш того, процес горіння дров у відкритому каміні неконтрольований і складно піддається регулюванню. І в зв'язку з безконтрольним горінням істотно зростає витрата дров і витрати на паливо також відчутно зростають.

Горіння дров прямо пов'язане з надходженням кисню в камеру згоряння. Для відкритих камінів є статистика, що нормальна робота каміна забезпечується в умовах використання для горіння 200 м³ повітря на годину.

Тому сміливо можна стверджувати, що відкритий камін «випалює» кисень з приміщення. Це призводить до того, що з урахуванням гірметичних вікон і дверей в приміщенні, користувачі відкритих вогнищ періодично скаржаться на головні болі як наслідок нестачі кисню в приміщенні, де встановлений камін.

З точки зору безпеки необхідно відзначити, що в процесі роботи відкритої топки є великий ризик випадання палаючих дров або тліючих вугіль з вогнища. З урахуванням цього в дизайні відкритого каміна необхідно передбачити захисний екран, який запобіжить випадковому займанню близьких за відстанью легкозаймистих предметів.

Часта проблема відкритого каміна - зворотна тяга, коли дим не видаляється через димар, а надходить назад в приміщення. У ситуаціях, коли камін не топиться - це загрожує наявності протягів і надходженням холодного повітря в приміщення через відкрите вогнище.

 

Характеристики закритого каміна.

Конструкція закритого каміна передбачає використання в монтажі камінної топки, камінопечі або дверцят зі склом. Тобто горіння дров відбувається в камінному вкладі, що дає масу переваг. Розглянемо їх більш детально.

Залежно від виробника і внутрішньої конструкції камінного вкладу ККД закритого каміна варіюється від 65 до 80%. Такий камін автоматично стає повноцінним учасником системи опалення будинку, дозволяючи економити витрати на електрику і газ в холодну пору року. І, мабуть, найважливіший момент, що закриті камінні топки - надійні та енергонезалежні резервні прилади опалення - як то кажуть, «дрова НЕ відключать». З метою підвищення ККД закритого каміна і обігріву далеких приміщень від того, в якому встановлена ​​камінна касета, використовують систему повітропроводів. По вентиляційним «рукавах»-каналам тепле повітря розподіляється (самотоком або за допомогою примусового вентилятора) і надходить в обрані приміщення. При цьому на виході в кожній кімнаті встановлюється регульована камінна решітка з жалюзями, щоб була можливість контролювати надходження теплого повітря.

Камінний вклад має конструкцію, яка дозволяє регулювати повітряні потоки, управляти горінням і вибирати режим роботи каміна згідно настрою і потребам (яскраві язики полум'я або повільне тління).

Всі сучасні топки (як сталеві, так і чавунні) оснащені системою забору повітря для горіння ззовні. Це важлива опція, що дозволяє забезпечити надійну і безперебійну роботу каміна без шкоди повітрообміну в кімнаті, де встановлений камін. Для згоряння 1 кг дров необхідно 8 кубів повітря. І якщо це повітря не подати в топку ззовні (вулиця або технічне приміщення), воно буде забиратися з кімнати. В умовах герметичності сучасних вікон і дверей, в результаті отримуємо брак кисню в приміщенні, що може привести до періодичних головних болей і поганого самопочуття власників каміна. Якщо Ви тільки плануєте купити топку для каміна, обов'язково вибирайте вклад з разтрубом для підключення повітря із зовні. І необхідно заздалегідь передбачити і облаштувати комунікацію для подачі зовнішнього повітря (окремий канал прокладають найчастіше в підлозі з виходом в максимальному наближенні під топкою). Для управління подачею припливного повітря встановлюється дросельна заслінка - це клапан, що дозволяє регулювати впускний потік і, відповідно, активність горіння.

Ще одна сучасна і корисна опція топок - подвійний допал. Це система подачі вторинного повітря в топку, завдяки якій збільшується час роботи однієї закладки дров, більш якісно прогорає паливо, підвищується ККД топки.

Шиберна заслінка - ще один механізм регулювання тяги і процесу горіння. Багато виробників камінних топок пропонують шибер як вбудований елемент вкладу. При цьому важливим є той момент, що димохід ні за яких умов повністю не перекривається з метою безпеки. Деякі сталеві топки з гільйотиною оснащені автоматичним шибером, забезпечуючи безконтактний контроль положення заслінки для стабільності тяги і оптимального горіння з урахуванням відкритого або закритого скла каміна.

Димозбірник - верхня конусоподібна частина топки, який призначений для збору продуктів згоряння і направлення їх у димохід. Відповідно до законів газодинаміки чим вищий цей елемент топки, тим більш стабільна робота каміна. Чим вище димозбірник, тим більше кут нахилу такого елемента топки як розсікач полум'я (зуб, дефлектор). Саме він відповідає за розподіл потоку диму, забезпечуючи безперебійну роботу каміна навіть в погану погоду (туман, вітер і ін.)

Перераховані вище механізми регулювання дозволяють управляти швидкістю згоряння дров, і як наслідок - істотно заощадити витрати на паливо і опаленні в порівнянні з відкритим каміном.

Далі перейдемо до питань безпеки. Статистика безжальна: велика частина пожеж і загорянь відбувається від камінів і печей через неправильну експлуатацію або помилок в процесі монтажу. Саме тому, замислюючись про те, щоб купити або побудувати камін, необхідно пам'ятати, що головна перевага закритих камінних топок - це безпека роботи, тому що скло надійно захистить від випадіння дров з вогнища або вильоту іскри, що часто відбувається в разі відкритого каміна. Скло, яке використовується в закритих камінах - вітрокераміка, це по суті кераміка, не доведена до стану помутніння. Таке скло витримує температуру горіння дров - це орієнтовно +750 град. за Цельсієм. Закритий камін зі скляними дверцятами дає можливість залишити камін без нагляду. Досить закрити дверцята, і камін можна залишити без нагляду, не переживаючи про питання безпеки. Це розкіш, яку не можуть собі дозволити власники відкритих камінів, що вельми актуально в умовах сучасного ритму життя.

Для володарів відкритих камінів, які бажають підвищити тепловіддачу, виробники камінних топок пропонують топки-касети з чавуну або сталі з особливою конструкцією. Особливість полягає в тому, що вкладиш не має димосборніка і призначений для спрощеної системи вмонтування в існуючий камін без демонтажу цегляної кладки вогнища. Чавунні і сталеві касети пропонуються виробниками в різних розмірах, дозволяючи підібрати і купити внесок саме під конкретні розміри отвору. Для підключення досить вставити цей вид топки у відкритий камін і зробити підключення до існуючого димоходу. Зазор між топкою і порталом закривається спеціальною рамкою.

Що стосується вартості каміна, то ціна установки каміна із закритою топкою в сьогоднішніх реаліях будівельного ринку найчастіше можна порівняти з витратами на облаштування відкритого каміна. І що ще потрібно відзначити - на монтаж закритого каміна досвідченим фахівцям буде потрібно не більше 3-5 робочих днів, що значно швидше, ніж мурування відкритого вогнища.

Підводячи підсумок, скажімо, що рішення яку камінну топку купити - закриту або відкриту залежить від уподобань і цілей покупця. Але безперечним залишається той факт, що закрита топка більш безпечна і практична. При цьому відкритий камін привнесе в інтер'єр свій особливий шарм і затишок.

Наші менеджери завжди допоможуть не помилитися в процесі вибору каміна, розібратися в нюансах і купити ідеальну камінну топку. Завжди раді Вас бачити в нашому шоу-румі (Київ) або з задоволенням поспілкуємося в телефонному режимі.

 

 

 

 

 

 

 

 

29.08.2018